26 Temmuz 2009 Pazar

gazprom`dan turkiye`ye daha fazla gaz

Rusya`nin dogal gaz devi Gazprom Türkiye`ye 2015 yilinda daha fazla gaz verecegini duyurdu.||Dogal gaz devi Gazprom`un Baskani Aleksander Miller, bu talebin Türk tarafindan geldigini ve uygulamaya 2015 yilinda baslanmasinin istendigini söyledi.Söz konusu uygulamanin Türkiye ile Rusya arasinda mart ayinda yapilan görüsmelerde karar altina alindigi bildirildi. Türkiye, dogal gazi halen Rusya`dan Türkiye`ye gaz tasiyan boru hatti Mavi Hat üzerinden aliyor.Bunun yaninda Basbakan Vladimir Putin`in emri ve istegi üzerine Güneyde yeni bir hattin insasi da gündeme geldi.Bu yeni hat ile Israil`e dogal gaz sevki yapilacak.Rusya`dan Israil`e gidecek dogal gaz önce Ceyhan`a ulastirilacak ve buradan da deniz alti yolunu takip ederek Akdeniz`in altindan Kizildeniz yöresine ulastirilacak.Ruslar çok uzun süreden bu yana Israil`e dogal gaz satisini gündemde tutuyorlar ve bunu hayata geçirmenin hazirliklarini da yapiyorlardi.Ruslar bu yaklasimda Israil tarafindan da beklenen destegi aldiklarini ve bu nedenle projenin hayata geçirilmesinin artik gündeme geldigini belirttiler.Israil`e gidecek yeni gaz boru hattini Gazprom ve Italyan ENI grubu ortak olarak insa edecekler ve bu hattan yilda baslangiçta 8 milyar metreküp dogal gaz naklini gerçeklestirecekler.Söz konusu projeye Türkiye`nin katilip katilmayacagi ise henüz netlik kazanmis degil.

Gaz Lambasi

19 Temmuz 2009 Pazar

edirne`de dogal gaz atagi

EDIRNE - Tekirdag ve Edirne, dogal gaz zenginlikleriyle öne çikiyor. Dogal gazda Merty Energy`nin Mühendislik Operasyonlar Müdürü Tayfun Atalay, Edirne`nin Süloglu ilçesinde açtiklari `Bati Umur-1` ve `Arpaci-1` kuyularinda dogal gaz bulduklarini hatirlatirken, `Yil sonuna kadar ayni bölgede 4 dogalgaz kuyusu daha açacagiz` dedi. Atalay, Edirne basta olmak üzere Trakya`nin diger il ve ilçelerinde dogalgaz çalismalarina daha fazla agirlik vermek üzere Merty Energy Ltd. operatörlügünde, Petraco Ltd. ve Avustralyali Ottaman Ltd`nin isbirligiyle faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Edirne`deki 2 kuyuya ek olarak ayni bölgede 4 dogal gaz kuyusu daha açacaklarini, 4 kuyunun maliyetinin 3 milyon dolari bulacagini belirten Atalay, `Bu çalismalar sonrasi dogalgaz üretim tesisleri kurulacak ve Edirne`ye dogalgaz verilmeye baslanacaktir. Bu tesislerin kurulmasi için de yaklasik 1 milyon dolar harcanacak. Hedefimiz Trakya`da sanayi ve konutlara dogalgazi en saglikli ve hizli sekilde iletmek` diye konustu.

Gaz Lambasi

7 Temmuz 2009 Salı

gaz icin siraya girdiler

Her kis aylarinda gaz krizi ile karsi karsiya kalan Türkiye, Avrupa`nin gaz konusundaki umudu haline geldi. Özellikle Iran ile yapilan, Avrupa`ya ortak gaz satisi konusunda anlasma, gaz rezervleri konusunda zengin olan ülkeleri de harekete geçirdi. Iran`in ardindan, Irak Hükümeti de, Irak`taki gazin Türkiye üzerinden Avrupa`ya pazarlanmasi konusunda Enerji Bakanligi`na teklifte bulundu. Avrupa`ya Türkiye üzerinden gaz satisi konusunda geri kalmak istemeyen Azerbaycan da, harekete geçerek Enerji Bakanligi`na, birlikte gaz satma teklifi götürdü. Önceki gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Hilmi Güler`e ziyaret eden Azerbaycan Enerji Bakani Aliyev, Sahdeniz Projesi`nin disinda, kurulacak olan bir transit hat üzerinden Avrupa`ya gaz satmak istediklerini dile getirdi.||RUSYA DA ISRARCI||Avrupa`daki gaz tekelini kaybetmek istemeyen Rusya da, uzun zamandir Enerji Bakanligi`ni, Türkiye üzerinden Avrupa`ya gaz satisi konusunda ikna etmeye çalisiyor.||Hüseyin ÖZAY/ ANKARA

Gaz Lambasi